2017. április 7., péntek

A szén-monoxid nem csak télen ölhet

SZÉN-MONOXID - A CSENDES GYILKOS


A szén-monoxid (CO) egy igen veszélyes mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik a levegőben. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, és az emberi érzékszerveknek "láthatatlan". Az első jelek, amik a jelenlétére utalnak, a fejfájás és az émelygés. Jobb esetben csak ezeket észleljük, mert ha hirtelen nő meg a szintje, és/vagy álmunkban ér minket a mérgezés, csak a jó szerencse mentheti meg az életünket. Tudnunk kell azonban, hogy normál körülmények között a mérgezés veszélye nem áll fenn. Egy átlagos helyiségben nem fordulhat elő veszélyes koncentrációban szén-monoxid, amennyiben tüzelő-fűtő berendezéseink karbantartása rendszeres, és a szellőzésük megfelelő. Így tehát kijelenthetjük, hogy a mérgezés bekövetkezéséhez az alábbi körülmények bármelyike vezethet:


  1. Egy berendezés hibája vagy karbantartásának hiánya.
  2. A füst kiáramlását valami részben vagy egészben akadályozza (kémény eltömődött).
  3. A helyiség rosszul szellőztetett.


MÉRGEZÉS TÜNETEI


Fontos tudnunk, hogy a mérgezés mértéke annál jobban súlyosbodik, minél nagyobb koncentrációban minél hosszabb ideig lélegezzük be a gázt. Szakzsargonnal élve a "dózis" nagysága arányos a mérgezés   súlyosságával. A szén-monoxid hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a vér oxigén szállító képességét azáltal, hogy megköti az oxigén szállításáért felelős hemoglobint. Így a gáz az embert észrevétlenül megfojtja.





A szén-monoxid jelenlétére az emberi szervezet az alábbiak szerint reagál:
  • 200 ppm* - Gyenge fejfájás, fáradtság, szédülés, émelygés 1-2 óra után.
  • 400 ppm  - Erős fejfájás 1-2 óra után, életveszély 3 óra után
  • 800 ppm  - Szédülés, émelygés, görcsös rángatózás 45 perc után, öntudatlanság 2 órán belül, halál 2-3 órán belül
  • 1600 ppm - Fejfájás, émelygés és szédülés 20 percen belül, halál 1 órán belül
  • 6400 ppm - Fejfájás, émelygés, szédülés 1-2 percen belül, halál 10-15 percen belül
     * ppm - 'milliomod rész'; 1 PPM = 0,0001 tf%


MEGELŐZÉSE


Szerencsére sokféle szén-monoxid vészjelző kapható a piacon, melyek a gáz koncentrációját mérik, és veszély esetén riasztanak. A 2001-ben bevezetett szabvány előírásainak csak a félvezető, vagy elektro-kémiai szenzorral szerelt vészjelzők képesek megfelelni. Fontos szempont még, hogy ha a készülék vészjelzést ad, mindaddig riasztania kell, amíg a CO koncentráció nem esik 50 ppm alá.

A korszerű készülék működése azon alapszik, hogy a katalizátor anyag az elnyelt gáz mennyiségétől függően változtatja meg a fizikai jellemzőit, így veszély esetén fény-, valamint hangjelzéssel tud riasztani. Vannak termékek, melyek például a kazánt is képesek áramtalanítani ilyen esetben. Mivel az emberi szervezetben a szén-monoxid csupán halmozódva okoz mérgezést, a vészjelzőknek ennek veszélyére mindenképpen figyelmeztetniük kell. Azonban, minél magasabb a koncentráció mértéke a levegőben, annál rövidebb időn belül kell a készüléknek riasztania. 

Ez azt jelenti, hogy:

  • az emberi egészségre nem ártalmas CO koncentráció esetén a készülék nem jelezhet;
  • viszont ha tartósan, alacsony mértékben jelen van légtérben, a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, hogy ha a lehetséges halmozódás miatt később akár mérgezés is felléphet.

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelő helyre került. Ehhez azonban, néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

  • légzési magasságban kell elhelyezni, mivel felfelé száll;
  • a veszély korai észlelése érdekében a vészjelzőt a szén-monoxid forrás (pl. kazán, kandalló) közelében helyezzük el; 
  • amennyiben a készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt;
  • ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részére tegyük;- ne szereljük épületen kívül, közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé;
  • kerüljük azokat a helyeket, ahol a légáramlat, az összegyűlt por, a túl alacsony- vagy magas hőmérséklet befolyásolhatja az érzékelőt

A riasztó megszólalása esetén kapcsoljuk ki a fűtő készüléket, nyissuk ki a nyílászárókat és mielőbb hagyjuk el a helyszínt. Amennyiben a mérgezés tüneteit észleljük, azonnal hívjunk orvosi segítséget. A későbbi lehetséges baleset megelőzése érdekében érdemes szakembert hívni, és átvizsgáltatni a berendezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése